SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Thursday, January 26, 2017

#TRAVEL VIETNAM - TIPS SHOPPING MURAH DI HO CHI MICH (PERCUTIAN KELUARGA)

Assalamualaikum.. selamat sejahtera.

ENTRY PERCUTIAN KELUARGA KE VIETNAM - TEKAN SINI


Kalau di tanya nanie berapa duit nak bawak eh.. berapa duit nak tukar ehh... Nanie tidak dapat bagi jawapan yang tepat kerana jumlah duit yang di bawa bergantung kepada tempoh masa berada di sana kerana masing-masing lebih tahu berapa budget yang di perlukan.

Masing2 ada list barang yang nak beli. Tak pun, masing2 nafsu makan dan membeli belah yang berbeza. Tapi apa yang nanie nak kongsikan hari ini ialah TIPS SHOPPING MURAH DI VIETNAM

************************************

# TIPS 1

Bawa duit pelbagai currency, bukan duit Vietnam Dong je tau.Korang kena faham macam mana currency converter kat sana. Semua barang kat sana boleh bayar pakai RM,USD atau VND. Tapi rugila kalau nilai kecil, korang bayar pakai USD. Kebanyakan Malaysian pakai USD sebab malas nak berkepuk-kepuk tebal bawa Dong.Meh sini nanie nak share tips nye.



Ringgit Malaysia (RM)

  • Amat berguna untuk membeli pakaian  di Pasar Ben Thant dan Malaysia Street. Tapi ingat,  tak semua penjual terima RM di sana. Tanya sebelum beli.
  • Untuk beli cenderamata, tshirt dan barangan lain di pasar malam 
US Dollar (USD)

  • Untuk bayaran pakej tour 
  • Untuk bayaran spa, medicure,pedicure.
  • Untuk bayaran hotel.
Vietnam Dong (VND) 

  • Duit Tips - ala maybe nak bagi pada bell boy ke, pemandu van ke.
  • Untuk makan-minum. *Makanan di Vietnam adalah MAHAL jika berbanding di Malaysia dan barang-barang shopping seperti kain, tudung dan segala bagai jauh lebih murah dari Malaysia. 
# TIPS 2

Sila download currency converter dalam HP masing-masing. Tak pun, kalau korang nak currency converter macam nanie, korang bole request ke nanie_nakata@yahoo.com atau komen je kat entry ini.



# TIPS 3

Kalau tak nak beli - tak yah tanya harga langsung, tanya harga hanya bila serius nak beli dan bersiap lah untuk tawar gila-gila - tawar lah mengikut logik korang... kalau tudung ke telekong biasa2 dia letak harga sampai RM150 memang merapu lah kan... korang tawar 50% - 70% discount... 

kalau dia marah, marah lah.... korang kena jual mahal sikit, sebab dia nak duit kita. Kalau dika tak kasi, korang gerak je dari kedai tu. Biasanya lepas customer berikan harga mereka - peniaga akan counter balik harga tu.. let say korang mintak RM50 ke RM60, dia akan minta RM70.... korang tawar lah sehingga rasa logik dan masuk akal....  kalau tak dapat jugak - angkat kaki. Customer Always Right!!

# TIPS 4

Korang perlu tahu juga tempat shopping yang ada di sana kan... kalau tak rugi lah datang jauh-jauh tapi hanya semata-mata ke Pasar Bent Than sahaja sedangkan banyak lagi tempat shopping yang boleh di terjah.

Jangan lupa explore di kawasan luar pasar.... ada kemungkinan akan dapat harga yang lebih murah di sana Tapi macam biasa kena tetap kena tawar menawar.
  • Saigon Square
  • Deretan kedai district 1
  • China Town
  • Taka Plaza
  • Russian Market - jual winter coat
  • Kedai menjual alat-alat sukan
Recommendaton shopping di sini.
  • Kedai Lyna - seluar jeans di Pasar malam - entry ini

Seluar Jeans yang selesa dan buat nanie happy shopping..
  • Linda Wholesale - kedai murah Jubah / baju kurung / blouse
Recommend datang sini sebab kedai dia ada jubah dan baju kurung yg up to date. Harga bawah RM50 pun ada. Fuyoooo
  • Kedai Thug Duoc - kedai kain pasang /lace
Recommended untuk datang kedai Thug Duoe di area Ben Thant.
kami borong kain baju raya sedondon. Cantik dan kualiti.

- Barangan Sport




Kami cari barangan sukan di jalan Huyền Trân Công Chúa, Kawasan ni ada deretan kedai yang jual semua barangan sport dari kasut, baju sukan, alatan sukan dan macam2 lagi. Tapi kebanyakkan kasut sukan bukan gred A, kualiti biasa2 sahaja walaupun di cap jenama terkenal seperti adidas dan nike. Tapi murah la. So kalau nak shoping kawasan ini biasanya orang beli alatan sukan seperti raket tennis, kasut roda dan macam2 kecuali kasut tu kurang sikit la. Kebanyakkan barangan tiruan kat vietnam ni, ada juga yang original kalau masuk butik yang ori. Tapi biasanya orang cari yang gred A sebab kualiti dan meterial yang digunakan adalah sama dengan yang ori. 

# TIPS 5

Jika rasa duit Dong tidak mencukupi sebab terlebih shopping, jangan risau dan gundah gulana kerana ada Money Changer yang terletak betul-betul di simpang jalan untuk ke pintu masuk pasar bent thant..

# TIPS 6

Selepas shopping mesti korang akan pening macam mane nak angkut bawak balik naik flight kan. So, jalan penyelesaiannya ialah korang jangan bawak beg tarik  penuh satu beg, korang boleh bawa lah beg yang boleh beranak dengan sendirinya.. atau pun korang selit dan susun secara profesional ye hehehe.. 

Nanie nak share gambar family nanie ketika shopping..



Kedai yang selesa dan membuatkan duit poket kami semakin menipis. haahaha
dalam perjalanan nak ke Linda Wholesale. We are happy family
Bagi yang tak shopping, boleh duduk dan enjoy wefie. hihi




KESIMPULAN 
Nanie spent less than RM 1000 di sana. Sememangnya shopping kat sana kena ada list. Macam nanie apa yg banyak nanie borong ialah kain pasang, kain cotton, kain cotton Vietnam, kain sutera vietnam, Tudung, telekong dan souvenir.

Datang Vietnam, kalau tak shopping x best la trip korang. Even mak nanie yg berkerusi roda pun enjoy shopping di Vietnam. hihi

 Semoga tips ini berguna untuk korang.



Selamat berbelanja di Ho Chi Minh.
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

23 comments:

  1. Salam Nani, boleh tak share contact number tour guide/driver yg you guna? My mom pun tak kuat jalan and kita perlu transport. Terima kasih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh refer ebtry ini https://nurulharnanikasmari.blogspot.my/2017/03/travel-vietnam-itinerary-ke-ho-chi-minh.html?m=1

      Delete
  2. Org kta sana tak selamat...betul ke?

    ReplyDelete
  3. Asalam...kakak nak pergi 6hb ni seramai 28 org. Tk tips yg diberi. Smua1st time pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wAALAIKUMUSALAM. hati2 ye semua. sy doakan semua berjalan lancar.

      Delete
  4. nanie mcmana nak tau dia jual brg sukan gred A atau tidak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalaunya kat vietnam ni byk yg gred. Kalu kat butik je yg original. Tapi kalau betul2 pandai selidik jenis material dia, awk bole banpak dia ori atau gred.

      Delete
    2. Selalaunya kat vietnam ni byk yg gred. Kalu kat butik je yg original. Tapi kalau betul2 pandai selidik jenis material dia, awk bole banpak dia ori atau gred.

      Delete
  5. Assalam nanie..nk tya..cth mcm shopoing kain cotton byk2..ada kene tax ke kt airport nnt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallaikuusalam, tidak. cuma kena berhati2 dengan lugggage. takut terlebih muatan

      Delete
  6. Salam..duit RM masih diterima ke kat sane?atau guna tips awak bg..tanya dulu?hehe nk stdby duit

    ReplyDelete
  7. Salam Nani..akak nak borong tudung kt sana. Ada special tips tak utk tudung duck, ariani dan lofa..kut ada tpt khusus bg tudung2 tu..dn kut ade grade tertentu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah memang banyak kat Vietnam tu. akak bole survey di area Malaysia Street. harga dan kualiti kain untuk tudung ( ikut grade) kena try sendiri experience. Mana yg selesa boleh la borong.

      Delete
  8. Nani... Awak ade info tak pemborong shawl
    If ade boleh share at 013.354.6063 Aida

    ReplyDelete
  9. Salam kak. Nak tny. Kami baru 1st time nak pergi sana. N hotel y dekat n hrge paling ok dgn kami y student ni rasenya y mana ok? Sbb kami survey hotel di trivago. Mmg murah. 4hari rm300 sahaja . Tpi kami xtahu jarak hotel dri pusat beli belah atau pasarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. stay hotel di areA Malaysian Street dekat dengan Ben Thant. jalan kaki je ke sana

      Delete
  10. kalau pergi 5 beranak je perlu ke tour agent?

    ReplyDelete
    Replies
    1. perlu jika rasa tak nak sesat. di vietnam hati2 dengan org tempatan takut dicharge mahal jika naik taxi

      Delete
  11. Assalamualaikum....nak tanya airport dia selesa x utk kitr tunggu berseorangan nak pulak perempuan?? Pergi ramai ikut rombongan kwn2 ibu tapi flight dorg pkol 4 lbh n mahal...so sy tgok pkol 9 mlm yg murah...agak2 secure x utk sy stay tggu flight..sbb ramai yg risau kite perempuan sorg2 yg lain smua da grk dulu..tq utk penjelasan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah selamat. Klau dapat pergi duduk kat cafe utk minum2 sementara menunggu. jaga barang dan jgn terleka :)

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails